Риба є субстратом для отримання риб’ячого жиру, який в свою чергу є джерелом ПНЖК (поліненасичених жирних кислот) омега-3. ПНЖК Омега-3 містяться в жирній морській рибі і риб’ячому жирі, морепродуктах, м’ясі диких тварин, натуральних рослинних оліях, таких як рижикова, гірчична, льняна і т.д.. Саме від кількості вмісту жирних кислот залежить ефект, який чинить омега- на організм. Жирні кислоти поділяють на насичені, мононасичені та полінасичені в залежності від наявності і кількості подвійних зав’язків в вуглеводному ланцюгу молекули. Серед ПНЖК особливу цікавість представляють омега-3(подвійний зв язок після третього атому вуглеводу) та омега-6 (подвійний зв язок після шостого атому вуглеводу) жирні кислоти. Так компанія SOLGAR в своєму асортименті пропонує широку лінійку продуктів ПНЖК, що дає можливість індивідуально підійти до вирішення визначених задач в підтримці здоров’я та хорошого самопочуття.
Жирні кислоти омега-3 є незамінними компонентами здоров’я і краси, які не виробляються в організмі людини, їх необхідно отримувати ззовні. На що потрібно звертати увагу при виборі Омега-3 в аптеці? В першу чергу умовою для прийняття рішення про придбання повинно стати зазначення виробником точного дозування компонентів: риб’ячого жиру, омега-3, ЕПК та ДГК кислот. Останні ЕПК а ДГК кислоти, є одним з головних компонентів омега-3, так як відомі ефекти від прийому ПНЖК (поліненасичених жирних кислот) пов’язані з високим вмістом саме цих кислот. Зберегти їх можливо тільки при дотриманні високих технологій виробництва по збереженню діючих речовин, за допомогою застосування системи очистки від домішок тяжких металів. Створення високоякісного продукту напряму взаємопов’язано з ефективністю та безпечністю продукції.
Ліпіди це загальний термін, який використовується для зазначення жирів та жироподібних речовин. Ліпіди містяться у всіх живих клітинах і являються одним із основних компонентів біологічних мембран. Основними структурними одиницями ліпідів є жирні кислоти. Більшість жирних кислот організм може синтезувати самостійно. Однак існує ряд незамінних жирних кислот, які не синтезуються в організмі і повинні щоденно поступати в складі раціону. Незамінні жирні кислоти чинять благотворну дію на організм, в тому числі на імунітет і здоров’я серцево судинної системи. Недостачу цих жирних кислот часто пов’язують з гормональним дисбалансом та дегенеративними захворюваннями. Жирні кислоти підтримують структуру і функцію клітинних мембран, регулюють процеси обміну. Незамінні жирні кислоти також важливі для нормального росту, в тому числі кровоносних судин та нервів. Входячи в склад ліпідного шару шкіри, вони підсилюють бар’єрну і захисну функції шкіри, сприяючи збереженню її молодості та краси.
Для регламентування речовин які вживаються існують норми фізіологічних потреб. На території різних країн вони встановлені в індивідуальному порядку. Однак є базові рівні споживання на які орієнтуються всі країни. В залежності від того під який із цих рівнів підходить продукт, він проходить реєстрацію. Приведем приклад з вітаміном С. Адекватний рівень вживання-рівень добового вживання харчових і біологічно активних речовин, встановлений на основі розрахункових або експериментально визначених величин, або оцінок споживання харчових та біологічно активних речовин групою/групами практично здорових людей. Адекватний рівень споживання для вітаміну С на добу складає 90 мг. Верхня допустима норма споживання- найбільший рівень добового споживання харчових та біологічно активних речовин, який не несе загрози розвитку несприятливого впливу на показники стану здоров’я практично у всіх людей старше 18 років із загальної популяції. Верхня допустима норма для вітаміну С на добу складає 900 мг. Норми фізіологічних потреб- середня величина необхідного надходження харчових та біологічно активних речовин, які забезпечують оптимальну реалізацію фізіологічно-біохімічних процесів, закріплених в генотипі людини.
На території України продукція компанії Solgar зареєстрована та дозволена з 18 років, за виключенням дитячої серії (з 4-х років). З даною інформацією ви можете ознайомитись в відповідній рубриці.
Відповідно до міжнародних клінічних рекомендацій «Дефіцит вітаміну D у дорослих: діагностика, лікування та профілактика» широкий популяційний скринінг (здача аналізу) дефіциту вітаміну D не рекомендується. Скринінг показаний тільки тим людям, які входять в групу ризику по виникненню дефіцитного стану
Вітамін D можна отримати з декількох джерел. Першим доступним джерелом є продукти тваринного походження: сир, вершкове масло, молоко, жирна риба. Цей набор продуктів доступний для всіх нас в повсякденному житті, але це не може гарантувати полне покриття потреби в вітаміні D. Друге найбільш значиме джерело - сонячна інсоляція (загар), так як вітамін D утворюється в шкірі під впливом УФ-променів. Для цього достатньо 15-20 хвилин щоденно знаходитись під впливом сонця - особливо в ранкові години і під час заходу сонця. Як часто ми можемо собі дозволити впіймати сонячні промені в умовах мегаполісу?! Третім найбільш затребуваним джерелом є і залишається прийом вітаміну D в капсулах, в яких суворо регламентоване дозування і ви можете бути впевнені в ефективності прийому.
В Україні вітамін D представлений в профілактичному дозуванні 600 МЕ (15 мкг), який ви можете приймати для підтримки нормального рівня в організмі. Відповідно до міжнародних клінічних рекомендацій «Дефіцит вітаміну D у дорослих: діагностика, лікування та профілактика» особам у віці 18-50 років для профілактики дефіциту вітаміну D рекомендується отримувати не менше 600-800 МО на добу. Так як допускається довготривалий прийом, компанія Solgar для зручності споживачів випускає велику упаковку N 120. При захворюваннях/станах, що супроводжуються порушенням всмоктування/метаболізму вітаміну D, рекомендується одноразовий прийом вітаміну D в дозуваннях, що перевищують добову потребу, але для цього необхідна консультація і призначення лікаря.